
Binnen Zeeland werken we in de volle breedte met veel partijen aan het toekomstbestendig inrichten van de acute zorg. Vier vertegenwoordigers van betrokken zorgpartijen gaven op 14 mei uitleg over de stand van zaken aan de Klankbordgroep Zorg Zeeland. De acute zorg is in Zeeland geconcentreerd in Goes en Terneuzen, met vier huisartsenposten in de provincie. Theo de Buck, manager acute zorg bij De huisartsenconnectie, benadrukte de kracht van samenwerking in Zeeland. De regio heeft bewezen dat je samen meer bereikt, met als mentaliteit: ‘worstel en kom boven – we fixen het.’ Die houding is, volgens Theo, een inspiratie voor de rest van Nederland.

Passende Acute Zorg Goes
De Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Adrz in Goes ontvangt jaarlijks 28.000 patiënten, terwijl deze is ingericht op 25.000. De druk neemt toe door de stijgende zorgvraag, complexere casuïstiek en een veranderende patiëntenpopulatie. Om de acute zorg beschikbaar te houden lopen er in de periode 2025-2027 zo’n 25 verbeterinitiatieven. Adrz past best practices uit andere regio’s toe en zorgprofessionals staan aan het roer. Een voorbeeld is het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het beoordelen van botbreuken. Patiënten met een breuk worden doorgestuurd naar de SEH voor verdere behandeling, patiënten zonder breuk ontvangen zelfzorgadviezen van de huisarts. Zo helpt deze techniek om de druk op de SEH te verlagen. In de toekomst kunnen huisartsen met behulp van deze techniek mogelijk zelf botbreuken beoordelen in regio’s waar geen spoedzorg dichtbij is, zoals in Schouwen-Duiveland.

Spoedplein Terneuzen
Het spoedplein in Terneuzen brengt de SEH en huisartsenpost (HAP) samen op één locatie, met één ingang en balie. Dit initiatief van acht partijen moet leiden tot overzicht voor de patiënt en efficiëntere samenwerking achter de schermen. Ze zetten in op verkorting van wachttijden, spoedfarmacie en het voorkomen van dubbele handelingen. De eerste fase loopt tot eind 2027.

Acute Thuiszorg
Sinds de sluiting van de huisartsenpost in Oostburg in 2024 vullen continuïteitsverpleegkundigen het gat met acute thuiszorg. Zij behandelen o.a. wondzorg, pijnbestrijding, en palliatieve zorg binnen 3 uur na de melding. Zo hoeven inwoners van West-Zeeuws-Vlaanderen voor deze behandelingen niet naar Terneuzen te reizen. Als de patiënt naar de HAP belt, beoordeelt de triagist of acute thuiszorg een optie is. Deze aanpak, gebaseerd op een model uit Rotterdam, wordt mogelijk breder uitgerold. Verpleegkundigen zijn nu nog geen volwaardige schakel in de acute keten, maar het doel is deze rol structureel in te bedden.
Zorgcoördinatie Zeeland (ROAZ)
Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Zuidwest-Nederland werkt aan de verbetering van de zorgcoördinatie in Zeeland. Ze doen dit aan de hand van vijf thema’s:
- Digitale zelftriage bij huisartsenposten via de app moetiknaardedokter.nl, goed voor 6% minder HAP-afspraken en een hogere tevredenheid.
- Verlengde triage bij 112-oproepen: bij twijfel beoordeelt een extra verpleegkundige of een ambulance nodig is, om onnodige ambulanceritten te voorkomen.
- Zorgpaden Acute GGZ: verbeterde triage in de geestelijke gezondheidszorg met hulp van politie-interventieteams.
- Samenwerking tussen verschillende HAP’s: bredere samenwerking en systeemharmonisatie tussen huisartsenposten
- Acute thuiszorg: de opbouw van acute thuiszorg als structurele schakel.