De Zeeuwse Zorg Coalitie ontwikkelt een regiovisie voor de toekomst van de zorg in Zeeland. Voorzitter Peter Bennemeer neemt ons hierin mee.

“De Zeeuwse zorg voor iedereen toegankelijk houden”, licht Peter toe. “Daar zet de Zeeuwse Zorg Coalitie zich voor in. Een Zeeland waar patiënten en cliënten verzekerd zijn van goede zorg en ondersteuning. Een Zeeland waar zorg- en hulpverleners met plezier en passie werken en waar inwoners met plezier leven, wonen en werken.”

Het moet en kán anders

“En dat is geen vanzelfsprekendheid”, zegt Peter. “Zeeland staat de komende jaren voor een enorme uitdaging. De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe terwijl personeel, mantelzorgers en middelen schaarser worden.” Het moet fundamenteel anders, concludeert de voorzitter. “En het kán ook anders in Zeeland”, zegt Peter. “Daar hebben we als Zeeuwse Zorg Coalitie de afgelopen jaren een uitstekende uitgangspositie voor gecreëerd. Hier bundelen we al jaren onze krachten om sámen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.”

Regiovisie is koersdocument

De afgelopen maanden werkte de kernvertegenwoordiging van de Zeeuwse Zorg Coalitie met projectleiders, het programmabureau en allerlei experts aan de ontwikkeling van een regiovisie voor Zeeland. “Het is het koersdocument van onze regionale samenwerking tot 2030 en verder”, licht Peter toe. “Een duurzame oplossing, zowel vanuit maatschappelijk als vanuit economisch perspectief, om de Zeeuwse zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.” De komende weken en maanden gaat de voorzitter, samen met programmadirecteur Edwin Leutscher en de collega’s van de kernvertegenwoordiging, in gesprek met bestuurders, professionals en inwoners om de regiovisie toe te lichten en verder te verdiepen.

“In dialoog én actie gaan we onze plannen voor de komende jaren voor elkaar krijgen”, zegt Peter. “En dat is geen sinecure. Dat is voor organisaties en gemeenten en voor ieder van ons individueel een hele grote opgave”, benadrukt Peter. “Daarom werken we samen. Dat is de enige manier waarop we onze doelen en plannen voor elkaar gaan krijgen.”

Samen houden we Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond

“De zorguitdagingen in Zeeland zijn groot”, zegt de voorzitter. “Maar het vertrouwen dat we deze samen aan kunnen pakken ook. Dat doen we niet in één keer. Dat gaan we in behapbare, realistische stappen doen. En dat doen én kunnen we niet alleen. Daar hebben we iedereen die een hart voor de zorg in Zeeland heeft heel hard bij nodig. De toewijding van zorg- en hulpverleners, het lef en leiderschap van bestuurders, het doorzettingsvermogen van Zeeuwen en het partnerschap van financiers. Alleen samen houden we Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond.”

Doe jij met ons mee? Laat het weten via info@zeeuwsezorgcoalitie.nl.