Per 1 juni is Peter van den Berg de nieuwe programmadirecteur van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Hij vertelt over zijn motivatie, zijn visie op leiderschap en zijn ambitie.

Peter van den Berg programmadirecteur ZZC

De in Wemeldinge geboren Peter woont met zijn vrouw in Oostkapelle. Samen hebben zij vier volwassen zonen en twee kleinkinderen. Peter: “Ik ben een actief buitenmens en ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te leren. Na een opleiding tot elektricien startte ik met werken en studeerde in de avonduren bedrijfskunde en psychologie. Voor ik 5 jaar geleden als CIO bij ZorgSaam begon werkte ik in Noorwegen, Italië, Engeland en Duitsland.” Zijn internationale functies in verandertrajecten met multiculturele en multinationale aspecten vormden Peter als mens. “Eigenlijk ben ik een Europeaan met Zeeuwse wortels.”

Snelle promotie

“In april vond mijn benoeming tot themaleider digitalisering plaats maar ik werk al ongeveer 3,5 jaar voor de Zeeuwse Zorg Coalitie. Dat deed ik meer in samenwerking met mijn collega’s dan dat het een functie was die iedereen zag. De manier waarop ik digitalisering heb aangepakt, geeft aan dat ik een brede kijk heb op veranderingen. Dat heeft te maken met mijn achtergrond en met dat ik het liefst werk aan verandertrajecten met samenwerkingsuitdagingen. De zorgtransformatie in Zeeland als geheel past nog beter bij mijn kennis, ervaring en interesse dan alleen digitalisering. Dat zag de Zeeuwse Zorg Coalitie ook, vandaar de snelle promotie tot programmadirecteur”, legt Peter uit.

Korte termijn resultaat met lange termijn blik

Peter vertelt 3 dingen belangrijk te vinden in een transformatie. “Ik ben realistisch over de resultaten op korte termijn en ambitieus over de toekomstige resultaten. De wereld verandert continue dus we weten niet waar we naartoe gaan. Maar we kunnen wel een goede inschatting maken van wat we over 1 maand of over 3 maanden willen bereiken. Iedere samenwerking heeft resultaten nodig en als je alleen resultaten in de toekomst legt, ben je snel teleurgesteld. Daarom wil ik alle betrokkenen helpen om, met het lange termijn doel in hun hoofd, te focussen op wat we op korte termijn kunnen realiseren. Daarnaast ben ik een grote voorstander van het zo snel mogelijk uitspreken van irritaties en deze te bespreken. In zo’n lang verandertraject als dit kunnen belangen of meningen van betrokkenen onderweg veranderen. Dat mag en dat daar irritaties over ontstaan is logisch maar het is mijn taak om ervoor te zorgen dat daar een goed gesprek over wordt gevoerd. Ook is het belangrijk om als verantwoordelijke in een transformatieproces de sterkte kanten van de verschillende betrokkenen in te zetten in de verandering.”

Ambitie

“Mijn ambitie is dat alle betrokken partijen en individuen iets positiefs voor zichzelf uit de transformatie halen. Dat ze zich kunnen ontwikkelen, aangeven wat de positieve resultaten zijn van de Zeeuwse Zorg Coalitie en voelen dat zij hebben bijgedragen aan de veranderingen ten goede. Als jij alleen maar gééft in een verandertraject ben je op een gegeven moment teleurgesteld en niet meer bereid om door te gaan. Maar we hebben iedereen nodig, we doen het echt samen. Om de kennis en ervaring van de mensen in Zeeland goed in te kunnen zetten, moeten we een omgeving creëren waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Waar mensen afwijkende meningen mogen hebben en die ook mogen uiten. Als je dat doet, leert iedereen van elkaar. De perspectieven van een ander verrijken dan ook je eigen perspectieven. Zo houden we samen Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond.”