Wanneer is iemand ziek en wanneer gezond? Daar zijn veel verschillende definities van. Binnen het gedachtegoed Positieve Gezondheid ligt de focus niet op ziekte maar op veerkracht en wat het leven betekenisvol maakt. Vorige week vond er een ervaringsmiddag Positieve Gezondheid plaats, waarbij de deelnemers kennismaakten met twee spellen over Positieve Gezondheid. Cisca Zuurveld, beleidsmedewerker ouderenzorg bij ZHCo-PeriScaldes, legt uit waarom zij er bij was: “Oud worden is geen ziekte waarbij het belangrijk is om ook te kijken naar wat heb je nodig aan kwaliteit van leven, zorg en ondersteuning. Positieve Gezondheid is een brede kijk op gezondheid die mensen meer welzijn brengt. Ik ben vandaag gekomen om te onderzoeken wat voor middelen er zijn om de beweging naar Positieve Gezondheid te maken, richting professionals en de mensen zelf. Het is een goede manier om anders te leren kijken naar zorg.“

Alles op Tafel

Bij het spel ‘Alles op Tafel’ krijgen de spelers ieder een eigen ‘bord’. Om beurten leggen ze daar kaartjes op van dingen waar ze blij van worden. Voor de een is dat kamperen, voor de ander misschien muziek maken of sporten. Ieder kaartje wordt gekoppeld aan een van de zes pijlers van Positieve Gezondheid. Door uit te leggen waarom je een kaartje kiest en het bij een bepaalde pijler legt, ontstaan er mooie gesprekken. De spelers stelden steeds vragen als ‘Waar merk je dat aan?’ en ‘Wat maakt dat voor jou zo belangrijk?’ Ze deelden persoonlijke verhalen en bedankten elkaar voor het delen. Ook vroegen ze de anderen tips over het aanwennen van voorgenomen gedrag.

Ieder vult het ‘bord’ op zijn eigen manier in. De een pakt kaartjes die passen bij het huidige leven, de ander van dingen waar hij aan wil werken. Wanneer het spel de volgende fase in gaat komt er een wedstrijdelement bij waarbij je pluimen kunt verdienen. Aan onze tafel zat meteen iedereen rechtop en werd er fanatiek geraden. Een ding is duidelijk, na afloop gaat iedereen naar huis met handvatten om te werken aan hun eigen Positieve Gezondheid. Je staat even stil bij je leven zoals het nu is en waar je zelf de regie kunt pakken om het te veranderen.

Escaperoom

Escaperooms zijn al jaren erg populair. Daarom heeft Syntein de escaperoom ‘Positieve Gezondheid, er is geen escape!’ ontwikkeld. Ontdek op een ludieke en laagdrempelige manier wat Positieve Gezondheid betekent. Vind binnen 45 minuten de oplossing van 7 spellen en kraak de code. Dat lukt alleen door samen te werken en goed te communiceren met elkaar. Volgens Karin van Bokhoven, projectleider Positieve Gezondheid bij ZorgBelang is het spel een combinatie van entertainment en educatie. “Een speelse manier om te leren hoe je Positieve Gezondheid kunt inzetten in je eigen organisatie.” Precies de reden voor Linda de Looff om deel te nemen aan deze ervaringsmiddag. Linda: “Ik wil de boodschap van op een andere manier kijken naar gezondheid verder verspreiden. De escaperoom is een leuke, interactieve manier om dit te doen. Ik heb een eigen bedrijf in leefstijl- en vitaliteitscoaching en wilde ervaren of de escaperoom een tool is die ik kan inzetten tijdens vitaliteitsworkshops. Dat is het zeker!”

Op 5 juli wordt er weer een ervaringsmiddag Positieve Gezondheid georganiseerd. Heb je interesse om deel te nemen? Houd dan onze LinkedIn pagina in de gaten. Begin mei start de inschrijving.