Geppie Sturm – Wijkverpleegkundige Zorgstroom

Positieve Gezondheid is voor mij: niet denken in klassieke ziektebeelden, maar de cliënt zelf laten aangeven wat hij of zij nodig heeft.
“Ik ben wijkverpleegkundige bij Zorgstroom. Ik werk niet aan het bed, maar vooral in de adviserende rol richting collega’s en neem namens Zorgstroom deel aan verschillende projecten. Er lag bij ons al een tijd de wens om een andere manier te vinden om het zorgplan te schrijven. Veel beginnende wijkverpleegkundigen wisten niet zo goed wat ze tijdens een intakegesprek of evaluatie aan de cliënt moesten vragen.

We hebben nu als leidraad voor het gesprek de pijlers van Positieve Gezondheid ingevoerd. Een nieuwe werkwijze invoeren kost uiteraard tijd, maar we zien nu al dat we meer informatie uit onze gesprekken halen. Door deelname aan Kerngezond Vlissingen is het besef gegroeid dat het belangrijk is om met zijn allen op dezelfde manier naar gezondheid te kijken.”

De regie ligt bij de cliënt
“We kijken namelijk niet meer naar wat wíj denken dat goed is, maar naar wat de cliënt zelf wil. We zijn gestopt met onze oplossingen aan een ziektebeeld te hangen en kijken naar de eigen ervaring. We kunnen wel zeggen dat als je jezelf niet kan douchen, dat je ook niet kan gaan werken, maar misschien kan je met een kwartier hulp in de ochtend wel de rest van de dag prima functioneren. Het vergt wel even tijd hoor, om deze nieuwe manier van denken door te voeren. En in de zorg staat tijd natuurlijk altijd onder druk. Maar we kijken in de intake bijvoorbeeld ook wat het netwerk van die persoon kan betekenen, want we hoeven het niet allemaal alleen te doen. Het mooiste vind ik dat de cliënt zijn eigen regie terugkrijgt. Ze kunnen zelf heel goed bepalen wat voor hen belangrijk is, dat gaan wij niet meer doen.”