Ghislaine van der Linde – Trainer weerbaarheid bij SMWO

Positieve Gezondheid is voor mij: bewust zijn van wat kleine veranderingen kunnen doen.
“Ik geef weerbaarheidstrainingen aan kinderen van 9 tot 12 jaar. In een periode van tien weken werk ik met een groep kinderen naar het einddoel: het met de blote hand doormidden slaan van een plankje. Vaak denken kinderen in het begin dat dit vooral een fysieke oefening is, maar dat is het niet alleen. Het is juist gericht op het mentale aspect: erin geloven dat je het kan. Het plankje al doormidden zien gaan nog vóór dat je slaat.

Daarom past het gedachtegoed van Positieve Gezondheid hier zo goed bij. Natuurlijk zijn we bezig met het fysieke bewegen en conditie opbouwen, maar daarnaast leren de kinderen ook om zich af te sluiten van negatieve gedachten en leren zij doelen te stellen voor zichzelf”.

Bewustwording van de eigen regie
“Ik zie bij veel kinderen, dat ze in korte tijd veel handvaten krijgen om dingen zélf anders te gaan doen. Wat ik kinderen altijd probeer mee te geven is: ‘Als jij verandert, verandert de reactie van een ander ook’. Met een paar kleine aanpassingen of met wat bewustwording van de eigen regie, kan een grote verandering ontstaan. Onzekerheid speelt bijvoorbeeld bij veel kinderen een grote rol. Hierdoor gaan ze piekeren en slapen ze slecht. Die kinderen geven we oefeningen mee om hun hoofd leeg te maken voor ze naar bed gaan. En dan gaat het balletje rollen: ze slapen beter, dus kunnen ze zich beter concentreren in de klas. Dan gaan hun cijfers omhoog en voelen ze zich een stuk zekerder.
Tijdens trainingen denk ik wel eens dat ik zelf als kind ook baat zou hebben gehad bij de benadering vanuit Positieve Gezondheid. Ik hoop dan ook dat ik de kinderen die bij mij komen een paar waardevolle lessen kan geven waar ze hun leven lang profijt van hebben”.