‘Zorg in Balans’, bestaande uit ouderenzorgorganisaties en het Zorgkantoor, is vrijdag 29 maart gestart met de campagne ‘Praat samen over morgen’. Hiermee willen ze toekomstige ouderen beter voorbereiden op de volgende levensfase, zodat op die manier de zorg minder belast gaat worden in de toekomst. Als startsein van de campagne werd in Middelburg een ouderwetse telefooncel geplaatst op Plein 1940. In de telefooncel kun je een advies inspreken aan jezelf en aan de toekomstige generatie over hoe je gezonder en gelukkiger oud kunt worden en blijven. De hoop is dat de adviezen ervoor zorgen dat ouderen het gesprek aangaan over hun toekomst.

Door ouderen zelf advies te laten geven, hoopt gedragsdeskundige Loes Kievitsbosch, die bij de campagne betrokken is, het gedrag van de doelgroep te veranderen. “Omdat ze gaan nadenken wat er voor hun eigen situatie van toepassing is en wat voor henzelf een wens voor later is, is de kans groter dat ze die stap zelf daadwerkelijk zetten”, legt Loes uit. De adviezen die mensen inspreken in de telefooncel komen later in het tweede deel van de campagne terug op social media, in geschreven tekst.

Op dit moment is er één telefooncel en vanaf 11 april zijn het er twee. De komende zes weken staat er, behalve in Middelburg, afwisselend een telefooncel in Tholen, Sluis, Hulst, Zierikzee en Terneuzen.

Lees meer over de campagne Praat samen over morgen