Zaterdag 11 februari was de aftrap van het Burgerberaad Zorg Zeeland. Een uniek moment voor het eerste provinciale burgerberaad over zorg. De deelnemers startten hun zoektocht naar antwoord op de vraag: Hoe organiseren we samen de zorg in Zeeland? Gelote inwoners, ambtenaren en politici, professionals uit zorg, welzijn en onderwijs en overige geïnteresseerden gaan de komende maanden samen nadenken over oplossingen om de zorg in Zeeland toegankelijk te houden.  

 

Open en eerlijk 

De sfeer was goed en de betrokkenheid groot. Deelnemers deelden persoonlijke verhalen en applaudisseerden voor elkaar om aan te geven het ergens mee eens te zijn. In het opwarmrondje werd al duidelijk dat de Zeeuwen voldoende ideeën hebben om de zorg te verbeteren. Een paar voorbeelden van antwoorden van deelnemers op de vraag “Waar gaat je hart sneller van kloppen voor de zorg in Zeeland?”: 

  • Meer levensloopbestendig wonen
  • Meer praktijkondersteuners bij huisartsen   
  • Laagdrempeligheid van de zorg   
  • Persoonlijke aandacht    
  • Betere GGZ zorg 

Jan Louwerse, de oudste deelnemer aan het Burgerberaad, maakt zich zorgen over de digitalisering van de zorg. “Veel ouderen van 80+ hebben geen telefoon of computer. Hoe zorg je ervoor dat deze mensen ook zorg kunnen blijven gebruiken?” aldus Jan. 

Fadoua vindt het belangrijk dat Zeeland aantrekkelijker wordt gemaakt voor jongeren om in Zeeland te komen wonen en werken. Ze zegt: “Zeeland is nu heel erg vergrijst en gericht op de ouderen maar als je geen jongeren hebt, heb je ook niemand om voor de ouderen te zorgen.”   

Onderwerpen 

Als vertegenwoordiging van de Zeeuwse bevolking kregen de deelnemers de mogelijkheid om te laten horen hoe zij denken over de zorg en hun gezondheid. Ze zijn in gesprek gegaan over vragen als “Wat vind jij belangrijk voor de zorg in Zeeland?” enWat is er nodig om dit te bereiken?”. Het resultaat is een lijst met onderwerpen die in de volgende fase van het Burgerberaad Zorg Zeeland worden uitgewerkt tot concrete voorstellen.

De onderwerpen met de meeste stemmen zijn: 

  • Betaalbaarheid 
  • Jongeren
  • Mensgericht 
  • Scholing 
  • Bureaucratie 

Het onderwerp jongeren kreeg veruit de meeste stemmen en zal misschien zelfs door twee groepen worden uitgewerkt tijdens de Inwonerwerkplaatsen. Binnenkort is de volledige lijst met onderwerpen te vinden op www.denkmeezorgzeeland.nl.  

Mét Zeeuwen, vóór Zeeuwen 

Het Burgerberaad Zorg Zeeland wordt georganiseerd op initiatief van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Gerco Blok, bestuurder bij Emergis, was namens de Zeeuwse Zorg Coalitie aanwezig bij het Burgerberaad Zorg Zeeland. Hij legt uit waarom dit burgerberaad zo belangrijk is: “Actieve betrokkenheid van inwoners is van cruciaal belang om organisatie- en gemeente-overstijgende oplossingen te vinden voor knelpunten in de zorg die aansluiten bij de wensen en behoeften van de Zeeuwse inwoners.

Het plan dat dit Burgerberaad oplevert wordt aangeboden aan de Zeeuwse Zorg Coalitie. De Zeeuwse Zorg Coalitie mag en zal dat plan niet zomaar aan de kant schuiven. Als bepaalde voorstellen niet worden uitgevoerd, zal daar uitgebreid uitleg over worden gegeven.” 

Bekijk ook het getekende verslag van de dag.

Wil je ook meepraten over de zorg in Zeeland? Dat kan op www.denkmeezorgzeeland.nl