Waarom doe je mee aan het Burgerberaad Zorg Zeeland?

Marnix Weemans: “Ten eerste omdat ik was uitgenodigd door de gemeente Hulst en ten tweede omdat het belangrijk is omdat de zorg toch anders gaat worden. Alles loopt een beetje vast, dat is mijn indruk.”

Heb je zelf ervaring met dat de zorg vastloopt?

“Ja, er zijn moeilijk zorgverleners te krijgen. Ik heb zelf zorg nodig. Ik heb nogal een redelijke handicap, ik zit in een rolstoel en kan niet meer alles zelf. Het is niet makkelijk om aan zorgverleners te komen dus daarom moet er toch wel iets veranderen. En het loopt ook niet alleen vast in de thuiszorg maar ook in het ziekenhuis en op allerlei andere vlakken. Heel Nederland loopt een beetje vast qua werknemers tekort en het wordt steeds erger. En met de situatie in Oekraïne en nou weer in Turkije denk ik dat steeds meer mensen hierheen komen, ook mensen die zorg nodig hebben. Dus wordt het toch wel een beetje problematisch.”

Wat moet anders in de zorg in Zeeland?

“Het hele systeem moet anders. Ze moeten vanaf het begin beginnen en dat is bij de opleiding. Opleidingen moeten worden uitgebreid en aantrekkelijker worden gemaakt. Ze hebben de laatste jaren alles wegbezuinigd, jeugdzorg, ziekenzorg, noem maar op. Alles is wegbezuinigd en daar hebben we nu tekort aan. Daardoor lopen de wachttijden op, bij de GGZ is ook alles ik weet niet hoe lang al op slot. Voor mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben is dat echt een probleem. Daarom ben ik hier, om te kijken hoe het anders kan.”