De Zeeuwse Fysiotherapie Coöperatie (ZFCO) is een krachtige organisatie van meer dan 240 eerstelijns fysiotherapeuten in Zeeland. Samen vormen zij een sterk collectief met veel kwaliteiten om de druk op de zorg te verlichten. Voorzitter Michel Bakker geeft uitleg over de reden voor deelname aan de Zeeuwse Zorg Coalitie.

Toegankelijkheid van zorg staat centraal binnen de ZFCO. “Onze fysiotherapeuten zijn dichtbij de patiënt gevestigd, in bijna elke dorpskern en wijk vind je een fysiotherapiepraktijk. Bovendien kunnen mensen zonder doorverwijzing bij ons terecht. Dat wij zorg laagdrempelig en dichtbij de patiënt aanbieden sluit perfect aan bij de bredere doelstelling om zorg, in een uitgestrekte provincie als Zeeland, toegankelijk te houden”, zegt Michel.

Vroegtijdige interventies

ZFCO benadrukt het belang van vroegtijdige interventies. Michel legt uit: “Door tijdig in te grijpen, kunnen we vaak erger voorkomen. Als eerstelijns zorgverleners zijn we in staat om risicofactoren te herkennen en gezondheidsproblemen in een vroeg stadium aan te pakken. We staan dicht bij de hulpvraag van de patiënt en kunnen snel schakelen met andere zorgprofessionals.”

Preventie

Daarnaast zet de ZFCO zich actief in voor gezondheidsbevordering en leefstijladvies. Michel: “Wij ondersteunen mensen bij het verbeteren van hun fysieke activiteit, het aanpassen van hun leefstijl, en het bevorderen van zelfmanagementvaardigheden om (ergere) gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo voeren de fysiotherapeuten bijvoorbeeld de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) uit om overgewicht bij volwassenen te behandelen. Op dit moment worden zelfs de eerste groepen kinderen geholpen met kinder-GLI omdat overgewicht bij kinderen een groeiend probleem is.”

Cruciale rol

ZFCO richt zich op goede coördinatie van fysiotherapeutische zorg in de eerstelijn. Daardoor spelen zij een cruciale rol in preventie, tijdige behandeling en het vermijden van onnodig dure zorg. Op die manier dragen zij bij aan het behouden van toegankelijke en goede zorg voor alle inwoners van Zeeland.