Maandag 15 januari bezocht directeur Langdurige Zorg, Michiel Geschiere, samen met VWS-collega’s Peter Leeflang, Nora Izeboud en Nanja Flikweert de Zeeuwse Zorg Coalitie.

Zij spraken met medewerkers van zorgorganisatie SVRZ en een 97-jarige bewoner van woonzorgcentrum De Tienden, dat inzet op samenredzaamheid.  Jacqueline Versluis is servicemedewerker en liet zien hoe De Tienden samen met bewoners en vrijwilligers uit het dorp een leefgemeenschap creëert. Mensen helpen elkaar waardoor minder professionele zorg nodig is.

In het stadhuis van Vlissingen lichten huisarts Wouter Umans en buurtteammedewerkers de samenwerking en verbinding tussen zorg en welzijn toe in het Kerngezond Zeeland concept, bijvoorbeeld concreet bij Valpreventie. ’s Avonds volgden gesprekken over o.a. huisartsenzorg aan bewoners van kleinschalige woonvormen.

“De Zeeuwse Zorg Coalitie heeft de afgelopen jaren grote stappen gemaakt met het concreet maken van hun samenwerkingsplannen en projecten en is daarmee koploper in Nederland geworden”, zegt Michiel. “Ze lopen daardoor ook als eerste tegen belemmeringen in regels en bekostiging aan. Die moeten we samen wegnemen om de beweging ook na de transitieperiode van het IZA en GALA duurzaam in te regelen.”