Op zaterdag 1 april vond de tweede Inwonerwerkplaats van het Burgerberaad Zorg Zeeland plaats. Bijna 150 inwoners van Zeeland werkten hun voorstellen om de zorg in Zeeland te verbeteren verder uit. Ze deelden ervaringen en ideeën over specifieke onderwerpen in Inwonergroepen. Op verzoek van de groepen zelf schoven externe experts aan. Zij beantwoordden verschillende vragen over bijvoorbeeld sociale innovatie, mantelzorgondersteuning, jongerenparticipatie, eenzaamheid en het zorgstelsel.

Begin op tijd

Zo deelde opleidingscoördinator Ans Dielemans haar kennis en ervaring met de Inwonergroep over scholing. Deelnemers wilden van haar weten hoe zij jongeren, zij-instromers en nieuwe Nederlanders kunnen enthousiasmeren voor de zorg. Ans heeft jarenlange ervaring op dit onderwerp in de techniek. “Begin op tijd is mijn credo”, zegt Ans. “De kleuters en kinderen van toen zijn nu mijn studenten. En denk niet alleen ‘wij willen meer mensen motiveren voor de zorg’ maar kijk vooral naar wat anderen willen. What’s in it for them?” De groep reageerde enthousiast.

Ideeën delen

Ook Sandra Hamels vindt het gesprek met experts helpend. Zij werkt met haar Inwonergroep het thema Mensgericht verder uit. De groep had Mattijs Bordui, huisarts uit Vlissingen en bestuursvoorzitter van ZHCo-PeriScaldes uitgenodigd. “We hopen als groep dat we de zorg kunnen ontschotten”, zegt Sandra die in de kinderrevalidatie werkt. “Mattijs is innovatief en creatief. Het is fijn om op deze manier ideeën met elkaar te delen.”

“Mattijs ziet dat organisaties steeds meer bewegen naar samenwerking over de financieringsmuren heen. Als huisartsengroep pakken ze problemen steeds meer samen met zorgverzekeraars en gemeenten aan. Dat willen we ook voor andere zorg- en hulpverleners en kleinere organisaties voor elkaar krijgen”, gaat Sandra verder. “Er zijn al zoveel goede initiatieven in Zeeland én in Nederland. Laten we die vooral gebruiken. Net als de verschillende perspectieven op zorg. Ik heb vanuit mijn werk een ander beeld dan iemand in mijn groep die mantelzorger is voor haar moeder. Het mooie van het Burgerberaad Zorg Zeeland is dat alles hier samenkomt.”

Inwonerakkoord

Na de Inwonertop met 300 deelnemers op 11 februari werken inwoners de door hen gekozen onderwerpen in zogenaamde Inwonerwerkplaatsen uit tot concrete voorstellen. Op 1 april was de tweede Inwonerwerkplaats waar inwoners met elkaar in gesprek gingen. De laatste Inwonerwerkplaats is op zaterdag 13 mei. Daarna gaan alle 300 deelnemers met wie het Burgerberaad is gestart, op 3 juni stemmen welke voorstellen worden opgenomen in het Inwonerakkoord. Dit akkoord bieden de inwoners aan de Zeeuwse Zorg Coalitie aan.