Training Positieve Gezondheid

Gezondheid gaat over veel meer dan hoe je lichaam functioneert. Bij Positieve Gezondheid ligt de focus op hoe je veerkrachtig kan leven en hierin zelf de regie neemt. De visie van Positieve Gezondheid vertrekt vanuit dat wat wél goed gaat in plaats van vooral te kijken naar wat niet goed gaat of niet meer kan. Een belangrijke ontwikkeling in het denken over gezondheid.

Wil je als professional Positieve Gezondheid leren toepassen in de praktijk? Schrijf je dan in voor onze basistraining. De training is ontwikkeld door Fontys Paramedische Hogeschool en bestaat uit een online training en twee groepsbijeenkomsten (reflectiebijeenkomsten). In de online training leer je op interactieve wijze hoe je Positieve Gezondheid toepast binnen je eigen organisatie of werkomgeving. Je gaat aan de slag met het voeren van ‘het andere gesprek’ en het spinnenweb als gespreksinstrument. Dankzij de online werkgroep is er contact en informatie-uitwisseling met de andere cursisten. Leren van en met elkaar staat centraal.

In Zeeland wordt dit jaar een beperkt aantal basistrainingen aangeboden, schrijf je dus snel in om verzekerd te zijn van een plekje!

Voorwaarden & kosten

 • De basistraining is voor iedereen toegankelijk.
 • De basistraining bestaat uit een e-learning en twee fysieke reflectiebijeenkomsten. Deze zijn niet los van elkaar te volgen.
 • De e-learning kost €60,- per deelnemer.
 • De kosten voor de twee reflectiebijeenkomsten zijn €200,- per deelnemer.
 • Het is noodzakelijk de e-learning af te ronden ruim voor deelname aan de reflectiebijeenkomsten. Zonder de e-learning kunnen de reflectiebijeenkomsten niet gevolgd worden.
 • Ben je als professional werkzaam binnen een van de organisaties die deelnemen aan de Zeeuwse Zorg Coalitie? Dan worden de reflectiebijeenkomsten voor de helft gesubsidieerd door de ZZC (voor maximaal 8 groepen van 12 deelnemers in 2024). Concreet betekent dit dat ZZC deelnemers €60,- + €100,- = €160,- betalen in totaal. Overige deelnemers betalen €260,- in totaal.
 • Bij een no show of afmelding korter dan 5 werkdagen vooraf, zijn we genoodzaakt de volledige kosten alsnog door te berekenen aan de afwezige deelnemer (€260,- in totaal, de subsidie geldt in dat geval niet).

Nascholingsworkshop Implementatie van Positieve Gezondheid in één dag

Heb je als professional al wat kennis over het gedachtegoed Positieve Gezondheid opgedaan en wil je het nu verder inbedden in jouw organisatie? Dan nodigen we je graag van harte uit voor de nascholingsworkshop op 21 maart. Samen met andere ambassadeurs binnen Zeeuwse zorg- en welzijnsorganisaties & gemeenten ga je je verder ontwikkelen om Positieve Gezondheid gericht te kunnen implementeren. Trainer Meike van der Burgh-Smit zal de workshop begeleiden.

Voor wie?

Professionals die al over wat kennis beschikken rondom Positieve Gezondheid. Je hebt de basistraining gevolgd, je kent het gedachtegoed en je hebt de gespreksvoering onder de knie (Visiom training Positieve Gezondheid en gesprekken voeren, iPH). Ook is de workshop erg geschikt om te volgen na het behalen van het Fontys certificaat Basistraining Positieve Gezondheid.

Praktische informatie:

Wanneer? Donderdag 21 maart van 9:00 tot 16:30 uur
Waar? Ondernemerscentrum Zeeland in Goes
Kosten: De kosten per deelnemer zijn €95,- (inclusief lunch) – dit geldt voor deelnemers die aangesloten zijn bij Zeeuwse Zorg Coalitie organisaties of Viazorg. Deelnemers van andere organisaties betalen €195,- (inclusief lunch).
Bij een no show of afmelding korter dan 5 werkdagen worden de volledige kosten van €195,- doorberekend.
Maximale groepsgrootte: 12 personen (vol=vol!)

Wat kan je na het volgen van de workshop?

Na het volgen van de workshop kan je de essentie van het werken met Positieve Gezondheid vertalen naar implementatieprocessen in jouw organisatie, waarbij medewerkers en cliënten de ruimte krijgen om beter te benoemen wat belangrijk voor ze is, daar meer regie over te voelen en keuzes te maken die hun Positieve Gezondheid vergroten.

Samengevat werk je aan de volgende competenties:

 • Je kunt benoemen welke kansen je ziet voor het inbedden van Positieve Gezondheid in de organisatie.
 • Je bent je bewust van de grondhouding: het belang van goed luisteren en kijken naar cliënten, medewerkers en management en je bent bereid een open en onbevooroordeelde houding bij jezelf te blijven oefenen.
 • Je kunt benoemen welke randvoorwaarden er in de organisatie nodig zijn voor goede implementatie van Positieve Gezondheid en je hebt tools om de ontwikkelingen in kaart te brengen die hierop van invloed kunnen zijn.
 • Je kunt stappen benoemen voor de implementatie van Positieve Gezondheid binnen de organisatie.
 • Je kent het belang van monitoring en evaluatie.
 • Je hebt gereflecteerd op je eigen vermogen om regie bij anderen aan te wakkeren.
 • Je weet welke sleutelfiguren je kunt betrekken, zowel intern als extern, over de grenzen van hun eigen organisatie heen.
 • Je weet waar je informatie en inspiratie kunt (blijven) vinden over het toepassen van Positieve Gezondheid.

Over de trainer

Meike van der Burgh-Smit is expert in veranderkunde voor gezondheid en zorg, begeleider bij veranderprocessen, kwartiermaker, programmamanager én facilitator op gebied van de paradigma shift: van ziekte en zorg naar Positieve Gezondheid.

Meike heeft uitgebreide ervaring in de zorg. Als voormalig verpleegkundige, adviseur/onderzoeker, directeur en bestuurder ontwikkelde zij zich als expert op het gebied van zorginnovatie. Gecombineerd met haar liefde voor veranderprocessen, optimisme en een scherpe blik helpt zij publiek en private organisaties op nieuwe manieren (samen) te werken aan een gezonder Nederland voor iedereen.

Inschrijven nascholingsworkshop

Ben je enthousiast geworden en wil je je inschrijven voor de training? Leuk! Ga dan naar https://viazorg.nl/form/2024-nascholingsworkshop-positie
Heb je een vraag of wil je eerst even overleggen of deze training geschikt is voor jou en/of de fase waarin je je bevindt op het gebied van Positieve Gezondheid? Neem dan contact op met scholing@zeeuwsezorgcoalitie.nl.

Leertraject Positieve Gezondheid | Kerngezond

Goed om te weten: op dit moment is er ook een leertraject Positieve Gezondheid in Kerngezond gemeenten Hulst en Vlissingen. Positieve Gezondheid is namelijk een belangrijk principe van Kerngezond. De module van Positieve Gezondheid zit in dit leertraject verwerkt en is bovendien aangevuld met reflectiebijeenkomsten over lokaal samenwerken vanuit het Kerngezond principe. Deelnemers aan Kerngezond volgen hun eigen leertraject en hoeven daarom niet voor de trainingen van de Zeeuwse Zorg Coalitie aan te melden.

Klik hier voor meer informatie over het leertraject Kerngezond en de mogelijkheid tot inschrijven.

Twijfel je welke scholing het meest passend is? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we graag even mee. Stuur een e-mail naar: scholing@zeeuwsezorgcoalitie.nl

Advance Care Planning (ACP)

Om zorgprofessionals handvatten te bieden voor het starten en voeren van ACP gesprekken en het vastleggen van de uitkomsten hiervan is er een e-learning ontwikkeld. Wil je meer informatie over de e-learning ACP of wil je ACP implementeren in jouw organisatie? Neem dan een kijkje in de ACP toolbox en neem contact op met de projectorganisatie. Contactgegevens vind je ook in de toolbox.