Positieve Gezondheid is de basis van het regionale jaarplan van Zuidwester. Zuidwester biedt begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Door het organiseren van verschillende activiteiten hopen zij de Positieve Gezondheid van hun cliënten te verbeteren. Mira de Jager, ambulant begeleider bij Eigenz (de ambulante tak van Zuidwester), vertelt over een van deze activiteiten.

De Kookapp

Mira (rechts op foto): “Elk jaar verzinnen we een nieuwe activiteit om samen met de cliënten te doen. Dit jaar wilden we iets met koken doen omdat gezond eten belangrijk is. Toevallig zit ik ook in een werkgroep van Eigenz die een lijst opstelt met handige apps voor begeleiders en cliënten. Tijdens het bekijken van allerlei apps voor die lijst kwamen we ‘De Kookapp’ tegen. ‘De Kookapp’ is ontwikkeld door Humanitas DMH. Zij bieden dienstverlening voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De app legt daarom stap voor stap uit wat je moet doen. Een half jaar geleden zijn we gestart met twee kookgroepen waarin cliënten samen met begeleiders koken met behulp van ‘De Kookapp’. Voor sommige cliënten was het toch te spannend, niet te combineren met werk of klikte het niet met de andere cliënten. Om het betaalbaar te houden hebben we ervoor gekozen de overige cliënten samen te voegen. Deze super gemotiveerde groep kookt nog steeds een keer per maand samen.”

Positieve Gezondheid

“Het doel van de kookavonden is om de Positieve Gezondheid van de cliënten te verbeteren. Ze maken en eten een gezonde maaltijd, leren plannen en hygiënischer te koken en hebben een gezellige avond. En het stimuleert variatie in eten. Onze cliënten hebben een vaste routine. Wanneer ze weten hoe ze bepaalde gerechten moeten maken herhalen ze die gerechten elke paar dagen. In ‘De Kookapp’ staat veel variatie, gerechten die niet zo standaard zijn. Inmiddels gebruiken meerdere cliënten de app ook zelf thuis.”

Groene curry met kip

Een verslag van de kookavond op 5 oktober jongstleden. De leden van de kookgroep bekijken samen de boodschappen die vooraf zijn gedaan door een begeleider van Eigenz. Daarna zetten ze de spullen klaar en wast iedereen zijn handen. Ze snijden de uien en de kip, wegen de erwten en rijst af en volgen steeds de app voor de volgende stap. Wanneer de groene curry met kip klaar is kan het smullen beginnen. Ook de afwas doen ze samen en ze spreken af wat er tijdens de volgende kookavond wordt gemaakt. Op mijn vraag wat er zo leuk is aan de kookgroep zegt cliënt Paul: “spullen klaarzetten en gezellig samen koken en eten”. Ook cliënt Marissa zegt dat ze deelneemt aan de kookavond “om meer onder de mensen te komen, voor de gezelligheid”. De cliënten gaan met een goed gevulde maag en een lach op hun gezicht weer naar huis.