Een ambulance is een ambulance. Zou je denken. Toch is de ene de andere niet. Inmiddels rijden er diverse soorten ambulances in Zeeuws-Vlaanderen rond, inclusief de nieuwe ‘Rapid Responder’. Nienke Buijs van de ZorgSaam ambulancedienst legt uit wat de ‘Rapid Responder’ doet en wat de verschillen met de andere ambulances zijn. 

“Voortaan kan het zomaar zo zijn dat er bij een 112 melding een ambulancebusje (een Mercedes Vito) voor de deur verschijnt. Die komt dan in plaats van de vertrouwde grotere bus waarmee liggend vervoer wel mogelijk is. Het gaat om de zogeheten Rapid Responder. Dat is een solo-eenheid dus één ambulanceverpleegkundige gaat er zelfstandig mee op pad. Die kan zo met spoed ter plekke zijn en direct de nodige acute zorg bieden. De Rapid Responder verpleegkundige heeft alles bij zich wat ook in de ‘gewone’ ambulance zit om een acuut bedreigde patiënt alvast te kunnen onderzoeken en behandelen. Indien nodig kan die gewone ambulance daarna nog ondersteunen, overnemen en vervoeren.”

3 soorten ambulances

“Waarom we uitbreiden met de Rapid Responder? De laatste jaren is er een toename in het aantal 112 meldingen voor mensen die na onderzoek geen vervoer naar het ziekenhuis nodig hebben. In die gevallen kunnen zorgvragen al ter plekke worden opgelost door de ambulanceverpleegkundige, eventueel met hulp van huisarts, thuiszorg, mantelzorg of anders. Er wordt dus bij de aanname van de 112 melding al een inschatting gemaakt van de benodigde hulp.

Dat kan gaan over vervoer of niet en ook over de ernst van de situatie. Want we hebben ook nog een derde soort ambulance die ingezet wordt, de ambulance Midden Complex. Deze ambulance wordt door ZorgSaam ingezet bij patiënten die stabiel zijn in vitale functies. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vervoer tussen ziekenhuizen, ontslagvervoer, stabiele overplaatsingen en ander niet spoed vervoer. Al met al hebben we nu dus drie soorten ambulances, de gewone, de Midden Complex en de Rapid Responder.”

Dit artikel is geschreven door ZorgSaam