Op 2 juli presenteerde Zeeland, verenigd in het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO), haar gezamenlijke toekomstvisie: Zeeland 2050. Om met plezier in Zeeland te blijven leven, wonen en werken, hebben we volgens het OZO meer inwoners nodig. De groei van het aantal jongeren en onze beroepsbevolking is noodzakelijk. Alleen met meer inwoners behouden we onze voorzieningen en blijft het Zeeland dat we koesteren in stand, schrijft het OZO. Ook voor de zorg is dit belangrijk. Gerco Blok, bestuurder Emergis: “Met een goede bevolkingsopbouw kunnen we voldoende body organiseren om de zorg in de lucht te houden en in de toekomst goed te borgen.”

Zorglandschap van de toekomst

Als we mensen naar Zeeland willen trekken, moeten de basisvoorzieningen op orde zijn. Het huidige zorgstelsel schiet tekort, maar onze provincie ontwerpt het zorglandschap van de toekomst. Zeeland is, volgens het OZO, klein genoeg om slagvaardig te zijn en groot genoeg om representatief te zijn voor landelijke vraagstukken, zoals vergrijzing en personeelskrapte. Zeeland, waaronder de Zeeuwse Zorg Coalitie, werkt aan een oplossing van het probleem waarmee heel Nederland te maken krijgt: minder personeel voor een grotere zorgvraag.

Oscar Dekker

Anders werken in zorg en welzijn

De Zeeuwse Zorg Coalitie zet zich in voor goede, toegankelijke, betaalbare zorg voor alle inwoners en passanten in Zeeland. Dit doen we door slimmer werken in de zorg, samenwerken in plaats van concurreren, regie nemen in plaats van afwachten en organiseren wat nodig is in plaats van wat betaald wordt. Oscar Dekker, voorzitter Zeeuwse Zorg Coalitie: “Binnen het idee van passende zorg kijken we: wat doe je wel in het zorgdomein en wat niet. Soms begint het gewoon met het stellen van drie eenvoudige vragen: Wat wil je, wat heb je nodig en wat kan je zelf doen?”

Ook innovatie, digitalisering en goede zorgopleidingen spelen een belangrijk rol in slimmer werken in de zorg. Gerco: “We moeten nieuwe technologie in de zorg nog meer omarmen. Want Zeeland is een prachtige provincie, maar wel met uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid. Als we met technologie afstanden kunnen overbruggen, kunnen we een grote slag maken. Daarnaast is het nodig om domein-overstijgende manieren van denken en bekostigen te vinden, waardoor de vraag van de inwoner leidend is en niet de zorgverlener waar je aanklopt.”

Foto man VR-bril gemaakt door ZorgPromotor

Ideale situatie in 2050

Gerco: “De ideale situatie is dat we in 2050 niet meer denken in termen van ziekte en het voorkomen daarvan, maar over het behoud van veerkracht als samenleving. Ik denk dat we dan een soort basiszorg dicht bij de inwoner hebben geregeld. Met veel digitale zorg, een sterk sociaal domein eromheen en een regio-ziekenhuis voor de tweedelijns zorg.” Oscar vult aan: ”Met een sterke eigen sociale omgeving. En dat wanneer je knel zit op het gebied van wonen en leven, je niet uitvalt of ziek wordt, maar we dat kunnen oplossen door het gesprek aan te gaan. Ik hoop dat we als inwoners dan veel meer gewend zijn om eerlijk te zeggen wat we nodig hebben.”

Bekijk de hele Zeeuwse toekomstvisie: Zeeland 2050 en het interview met Gerco Blok en Oscar Dekker.