In dit drieluik vertellen een revalidant, fysiotherapeut en zorgmanager over een hartrevalidatie casus bij Revant. Elke persoon uit dit verhaal heeft zijn of haar eigen ervaring en kijk op de manier waarop het toepassen van Positieve Gezondheid van toegevoegde waarde is. Lees hier deel 1: het verhaal van hartpatiënt en revalidant Edwin Hop.

“De verpleegkundig specialist vroeg echt door”

Edwin Hop kreeg op zijn 37ste een eerste hartinfarct. “Vier weken na het infarct was ik weer aan het werk. Het vertrouwen in mijn lichaam was ik echter wel kwijt. In en na afloop van het revalidatietraject was ik vooral bezig met sport. In het begin was ik nog erg angstig, maar dat ebde langzaam weg. In de zomer van 2023 volgde een tweede infarct, ik was toen 52 jaar.”

“Na een stop in Goes, ging ik per ambulance door naar Breda waar ik werd gedotterd en vijf stents kreeg. De verpleegkundig specialist cardiologie besprak in de dagen erna de mogelijkheden voor het revalidatietraject. Ze vroeg echt door op wat voor mij goed zou zijn, wat voor mij van belang was. Ik had meer behoefte aan psycho-sociale begeleiding dan na het eerste infarct. Bewegen is voor mij geen probleem, maar wel rust nemen en leren doseren. Ook wilde ik hulp om te stoppen met roken. Bij Revant word ik hierbij geholpen door een maatschappelijk werker. Je doet wat je kunt, toch? Hoewel, mijn voedingspatroon pas ik minder makkelijk aan.

Inmiddels weet ik dat ik erfelijk belast ben met een vatenprobleem. Het wordt niet anders door me daar druk over te maken. De medicatie die ik gebruik heeft als bijverschijnsel spierklachten. Spierpijn rond de borst en hartklachten leer ik uit elkaar te houden. Ik ben nu niet bang om dood te gaan.”

“Tijdens het revalidatietraject kan ik al mijn vragen stellen. Het idee dat het na acht weken klaar is, voelt gek. Ik weet zelf niet of ik dan al klaar ben, maar ik mag nog altijd bellen. Dat is een erg fijn idee.”

Lees ook deel 2 van dit drieluik, met fysiotherapeut Glenn van Oosten en deel 3 waarin zorgmanager Quanita Aerts aan het woord is.