In dit drieluik vertellen een revalidant, fysiotherapeut en zorgmanager over een hartrevalidatie casus bij Revant. Elke persoon uit dit verhaal heeft zijn of haar eigen ervaring en kijk op de manier waarop het toepassen van Positieve Gezondheid van toegevoegde waarde is. Lees hier deel 3: het verhaal van zorgmanager Quanita Aerts.

“Het individuele doel staat voorop”

“Het programma voor hart- en longrevalidatie is in 2022 volledig op de schop gegaan en nu op uitgangspunten van Positieve Gezondheid gebaseerd”, zegt zorgmanager Quanita Aerts van Revant medisch specialistische revalidatie. “Iemand krijgt op de afdeling cardiologie al informatie over het revalideren. In de pre-revalidatievideo laten we zien wat iemand kan verwachten. In het revalidatieprogramma zelf verzorgt ook een cardioloog een informatiebijeenkomst.”

“Bij het herstel gaan we uit van iemands mogelijkheden. Het individueel gekozen doel staat voorop, ook al wordt er in een groep gewerkt. De wisselwerking tussen acht lotgenoten per groep werkt motiverend. Bewegen gaat over het opbouwen van vertrouwen in het eigen lichaam. Gezondheidskunde geeft iemand dieper inzicht in wat het hart kan beschermen, wat risico’s zijn en wat kan bijdragen aan verder herstel. Een psycholoog of maatschappelijk werker komt in beeld wanneer er vragen zijn op sociaal-emotioneel vlak. Alle informatie die we geven ligt vast in informatieve video’s. Die kan de revalidant ook thuis met bijvoorbeeld zijn of haar partner bekijken.”

“Na acht weken heeft de revalidant persoonlijke antwoorden op vragen als: ‘Op welke manier kun je blijven bewegen en wat is er voor jou nodig om dat vol te houden?’ ‘Kan een diëtist je helpen om blijvend lichter te worden?’ ‘Hoe vind je psychologische hulp die bij jou past?’ Hij of zij stroomt dan gericht door binnen het groeiende netwerk van Revants samenwerkingspartners.”

Lees deel 1 van dit drieluik met het verhaal van hartpatiënt en revalidant Edwin Hop en deel 2 met fysiotherapeut Glenn van Oosten.