Onze ambitie is een gezond, vitaal en aantrekkelijk Zeeland. Om dit doel te kunnen bereiken is samenwerking tussen het medische, sociale en fysieke domein essentieel. We werken daarbij vanuit één visie op gezondheid. Vanuit het gedachtegoed Positieve Gezondheid ligt de focus op veerkracht en eigen regie, niet op ziekte maar op het hele zijn. Positieve Gezondheid omvat 6 dimensies: Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Meedoen en Dagelijks functioneren.

Voorkomen van de zorg- en ondersteuningsvraag

Door in te zetten op Positieve Gezondheid behouden en vergroten we de leefbaarheid in Zeeland. Een gezonde leefstijl, vitaliteit, eigen veerkracht en eigen regie om te komen tot een betekenisvol leven voorkomen in veel gevallen een zorg- en ondersteuningsvraag. Dit leidt tot minder druk op de zorg en minder zorgkosten. Samen werken aan Positieve Gezondheid creëert verbinding tussen de domeinen en zorgt ervoor dat we één ‘taal’ spreken. Zo draagt Positieve Gezondheid bij aan het toegankelijk houden van de zorg.

Inspireren en verbinden

Op veel plekken in Zeeland wordt Positieve Gezondheid al ingezet. De Zeeuwse Zorg Coalitie wil die initiatieven ondersteunen, stimuleren en zorgen voor kennisuitwisseling en aanvulling op benodigde expertise waar nodig. Mede met behulp van het nog op te richten Ondersteuningscentrum Zeeland Positief Gezond. Door te inspireren en te verbinden hopen we Zeeland tot de meest positieve gezondheidsregio te maken, waardoor Zeeland een aantrekkelijke regio blijft om te wonen, te werken en zo nodig ook zorg en ondersteuning te ontvangen. Daarbij ligt de focus op het vergroten van de gezondheid van de bevolking.

Agenda

 • 11 en 25 april 2024 13.00 – 17.00 uur Implementatiecoach training positieve gezondheid vanuit ZZC. Locatie nog te bepalen. Kijk hier voor meer informatie. Vragen kun je mailen naar scholing@zeeuwsezorgcoalitie.nl
 • 22 februari en 7 maart 13.00 – 17.00 uur Basistraining Positieve Gezondheid. Locatie: omgeving Goes. Kijk hier voor meer informatie.
 • 18 maart en 2 april 13.00 – 17.00 uur Basistraining Positieve Gezondheid. Locatie: Middelburg. Kijk hier voor meer informatie.
 • 21 maart 9.00 – 16.30 uur Implementatietraining Positieve Gezondheid. Locatie: Ondernemerscentrum Zeeland in Goes. Kosten: De kosten per deelnemer zijn €95,- (inclusief lunch) – dit geldt voor deelnemers die aangesloten zijn bij Zeeuwse Zorg Coalitie organisaties of Viazorg. Deelnemers van andere organisaties betalen €195,- (inclusief lunch). Bij een no show of afmelding korter dan 5 werkdagen worden de volledige kosten van €195,- doorberekend. Maximale groepsgrootte: 12 personen (vol=vol!). Kijk hier voor meer informatie. Inschrijven kan hier.
 • 22 april Kick-off/informatiebijeenkomst Positief Gezond Werkgeverschap samen met Viazorg. Meer informatie volgt.
 • 23 t/m 28 september Zeeuwse week van de Positieve Gezondheid. Meer informatie volgt.

Wie nodig jij uit om samen te werken aan Positieve Gezondheid in Zeeland?

Om de Positieve Gezondheid van de Zeeuwen te verbeteren, vraagt de Zeeuwse Zorg Coalitie  iedereen om iemand uit te nodigen om Positieve Gezondheid meteen samen in de praktijk te brengen. Hoe? Print de kaart Tijd voor gezondheid, vink aan waar jij met iemand mee kan starten. Daar waar jullie verschil willen en kunnen maken vanuit een brede kijk op gezondheid. Stuur de kaart naar die persoon op en ontdek wat jullie samen voor Positieve Gezondheid in Zeeland kunnen betekenen

Ga bijvoorbeeld samen:

 • Wandelen: als ideale setting voor een goed gesprek en lekker in beweging.
 • Kijkje in de keuken: leren van elkaar. Bij een ander in de keuken kijken maakt het bijv. makkelijker om te gaan met verandering en brengt je tot nieuwe inzichten.
 • Goed gesprek: we weten allemaal hoeveel het doet om een goed gesprek te hebben, over hoe je in je vel zit, waar je gelukkig van wordt of zorgen over hebt.
 • Kopje koffie drinken: nodig iemand uit voor een kopje koffie om te laten weten; ik wil graag dat jij meedoet en ik vind het leuk om jou te spreken.
 • Samen optrekken: zorg voor elkaar. Geef elkaar steun of hulp door samen in iets op te trekken, waarbij je elkaar altijd weer verder helpt. Hulp geven is makkelijker dan hulp vragen, samen optrekken werkt beide kanten op.
 • Met anderen dromen: wat is jouw droom en hoe betrek je een ander hierbij? Een idee wordt zoveel mooier als je het samen hebt ontwikkeld.

Meer over Positieve Gezondheid

Bekijk deze filmpjes van mooie praktijkvoorbeelden van Positieve Gezondheid in Zeeland:

Bekijk het interview van Omroep Zeeland op 12 september 2023 met Ilja van den Bos (kwartiermaker Positieve Gezondheid), Nanon Doeland (Communicatie Emergis) en Corné Verhoeven (Teamleider GGZ) over Positieve Gezondheid. Hoe belangrijk is Positieve Gezondheid, wat betekent het en hoe is dit toe te passen in de praktijk?

Luister de Gezond maatwerk podcast van Stephan Hermsen. In elke aflevering praat Stephan met iemand anders over hoe je Positieve Gezondheid kunt toepassen. In aflevering 22 spreekt Stephan Judith Jimkes. Ze is naast praktijkondersteuner in Zeeland ook lid van verschillende werkgroepen binnen De huisartsenconnectie, waaronder de werkgroep persoonsgerichte zorg. Judith trekt samen met een aantal collega’s de kar om meer op basis van Positieve Gezondheid te werken in een aantal van hun praktijken. Er zijn inmiddels 3 groepen van circa 15 huisartsen en poh’s geschoold en 4e groep is bezig met training.

In dit artikel legt Machteld Huber uit wat Positieve Gezondheid inhoudt, hoe professionals hiermee aan de slag gaan en waarom het belangrijk is dat mensen dezelfde taal spreken als het om het bevorderen van gezondheid gaat.

Lees ook onze nieuwsitems over Positieve Gezondheid :

Vragen? Neem contact met ons op!

Heb je vragen over dit thema of over de Zeeuwse Zorg Coalitie? Of heb je een opmerking die je graag met ons wilt delen? Vul dan het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@zeeuwsezorgcoalitie.nl.